Vullingen

Gaatjes ontstaan door tandbederf (cariës). Met vullingen kunnen we de tand of kies weer herstellen: een relatief eenvoudige behandeling.

Tandbederf ontstaat meestal in de groeven van de kiezen waarmee u kauwt. Soms zitten er gaatjes tussen de kiezen die alleen op een röntgenfoto te zien zijn. Kleine gaatjes in het glazuur hoeven niet direct te worden gevuld, omdat dan natuurlijk herstel nog mogelijk is. Maar is ook het onderliggende weefsel aangetast, dan is een vulling wel nodig.

Hoe de tandarts te werk gaat

De tandarts boort het aangetaste deel van tand of kies weg. Dit is nodig om het gaatje goed schoon te kunnen maken. Meestal geeft de tandarts een verdoving waardoor het boren niet pijnlijk is. De prik van de verdoving kan wel een beetje pijn doen.

Vulmateriaal

De tandarts gebruikt meestal een witte vulling of een zilverkleurige amalgaamvulling. Er zijn drie soorten witte vullingen, waarvan composiet de sterkte is. Deze wordt dan ook het meest gebruikt.

Als een vulling niet voldoet

Als het gat te groot is geworden of de zijwanden te zwak zijn, is een vulling niet meer mogelijk. Wel kan de tandarts dan een kroon maken. Komt bij een diep gat de tandzenuw bloot te liggen, dan moet de tandarts vaak eerst een wortelkanaalbehandeling uitvoeren voordat het gat wordt gevuld.

Denkt u een (nieuwe) vulling nodig te hebben? Bel dan met onze praktijk voor een afspraak: 035 – 69 70 700.