Mondhygiëne
Mondhygiëne is van vitaal belang voor het behoud van een gezonde mond en algemene welzijn. Het omvat een reeks dagelijkse handelingen die gericht zijn op het schoon en gezond houden van de mond. Onder andere het poetsen van de tanden, het gebruik van tandenstokers en flossdraad, het spoelen met mondwater en het reinigen van de tong.
Door uw mondhygiëne op peil te houden, verwijdert u tandplak. Tandplak bevindt zich op en tussen uw tanden; dit bestaat uit bacteriën en voedselresten. Veel mondproblemen kunnen worden voorkomen wanneer tandplak op de juiste manier wordt verwijderd.
Wanneer dit niet gebeurt kunnen er gaatjes (cariës), tandvleesontstekingen en verkalking van het tandplak (tandsteen) ontstaan. Het is essentieel om een mondhygiëne instructie te ontvangen die bij u past en op u van toepassing is. Hierdoor weet u hoe u uw gebit het beste kunt schoonhouden, wat een solide basis legt voor een gezonde mondgezondheid en de kans op problemen vermindert.
Wilt u graag meer informatie over mondhygiëne? Neem dan gerust contact met ons op via 035 697 07 00. Tandheelkundig Centrum ’t Gooi helpt u graag verder.
Tandenpoetsen
Het poetsen van uw tanden zorgt voor een goede mondhygiëne. Poets tweemaal per dag twee minuten. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel om tandplak te verwijderen.
Wetenschappelijk is bewezen dat elektrisch poetsen het beste tandplak verwijdert. Elektrische tandenborstels hebben een borstelkop die met hoge snelheid kan roteren of pulseren, waardoor ze tandplak grondiger en efficiënter kunnen verwijderen.
Mocht u toch een handtandenborstel overwegen, kies dan voor een zachte borstel.
Het gebruik van een medium of harde borstel kan gebitsslijtage en teruggetrokken tandvlees ontstaan.
Ook te hard drukken met een elektrische tandenborstel kan hiertoe leiden, u kunt kiezen voor een elektrische borstel die waarschuwt wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend.
Elektrisch tanden poetsen
Een elektrische tandenborstel is een tandenborstel die elektrisch wordt aangedreven door een motor, waardoor de borstelkop automatisch beweegt. Er bestaan twee soorten elektrische borstels: de roterende/oscillerende en de sonische.
De roterende elektrische tandenborstel heeft een ronde kop die 5.000 keer per minuut ronddraait en sommige modellen werken ook pulserend. Met deze tandenborstel moet elke tand afzonderlijk worden schoongemaakt door de opzetborstel langzaam van tand naar tand te bewegen.
Een sonische tandenborstel heeft in plaats van een ronde kop een langwerpige opzetborstel vergelijkbaar met een handtandenborstel. De borstelharen worden aangedreven door sonische golven en produceren duizenden trillingen per minuut.
De trillingen zorgen ook voor een circulatie-effect dat de reiniging van interdentale ruimtes ondersteunt. Om ervoor te zorgen dat de tandenborstel goed blijft werken en hygiënisch blijft, vervang elke drie maanden de borstelkop van de elektrische borstel.
roterende/oscillerende tandenborstel
- Zet de borstelkop loodrecht tegen de tand
- De borstelkop maakt een roterende beweging, u hoeft de borstelkop daarom niet zelf heen-en-weer te bewegen
- Beweeg de borstelkop in een draaiende beweging rond de tand, waarbij de borstelkop eerst op het achterste vlak 3 sec wordt stilgehouden, vervolgens op de zijkant 3 sec en daarna op het voorste vlak 3 sec (3x3x3-methode). Let dus goed op het middenstuk tussen uw tanden en kiezen. Dit doe je aan de binnen- en buitenkant van je tanden
- Poets de 3 B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tand
- Op de bovenkant van uw tanden houd je de borstelkop per tand 3 seconden stil en beweegt u de borstel langzaam van tand naar tand
Sonische tandenborstel
- Zet de borstelkop in een lichte hoek van 45° richting het tandvlees
- De borstelkop maakt een op-en-neer gaande beweging, daarom moet u de tandenborstel met een kleine heen-en-weer gaande beweging over de tanden bewegen
- Poets de 3 B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van uw tand
- Beweeg de borstelkop op deze manier van tand naar tand en houd daarbij de tandenborstel een tijdje stil om de ruimte tussen de tanden en kiezen goed te kunnen reinigen
Poetsen met handtandenborstel
- Zet de tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45° richting het tandvlees
- Poets de 3 B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van uw tand
- Vergeet ook de achterkant van uw achterste kiezen niet
- Maak korte heen-en-weerbewegingen, zonder te hard te drukken (door te hard drukken kunt u het tandvlees beschadigen)
Interdentale hulpmiddelen
Tussen de tanden en kiezen bevindt zich het grootste deel van de tandplak. Dagelijks interdentaal reinigen verwijdert ook voedselresten die niet worden weggehaald tijdens het poetsen. Om dit juist te verwijderen heeft u interdentale hulpmiddelen zoals stokers, ragers of floss nodig. Ook kunt u in sommige gevallen een monddouche gebruiken.
Tandenstokers
De beste tandenstokers zijn van hout en hebben een driehoekige vorm. Bij het gebruik van de tandenstoker kunt u het beste ervoor zorgen dat de punt nat is, hiermee verkleint u de kans op een breuk. Gebruik de tandenstoker horizontaal en plaats hem direct boven het tandvlees.
Zorg er altijd voor dat de platte kant van de tandenstoker richting het tandvlees gericht is. Houdt de tandenstoker vast tussen duim en wijsvinger, gebruik de overige vingers om af te steunen tegen de kin zodat u geen grip verliest. Beweeg de tandenstoker horizontaal heen en weer en vervolgens kruislings zodat beide zijden van de tand of kies gereinigd worden.
Plastic of rubberen stokers zijn tegenwoordig erg populair. Ze zijn makkelijk in gebruik, splinteren niet en zijn relatief goedkoop. Het nadeel van deze stokers is dat ze amper plak verwijderen omdat het oppervlak van de plastic stoker vaak te glad is om de plak hieraan te laten hechten.
In sommige gevallen is het plastic zo hard dat er beschadiging aan het tandvlees aangebracht kan worden. Wat ook gebeurt is dat er stukjes plastic afbreken van de stokers en die worden ingeslikt. Dit kan een nadeel zijn voor uw algemene gezondheid op lange termijn.
Ragers
Ragers kunnen worden gebruikt wanneer hier ruimte voor is tussen de elementen. Er zijn vele merken en maten van ragers, belangrijk is om de juiste maat (en merk) te gebruiken, dit ook om beschadigingen aan zowel het tandvlees als de tand te voorkomen. Ragers zijn wetenschappelijk gezien het meest effectief in het verwijderen van tandplak.
Floss
Floss is een effectief middel wanneer de tanden scheef tegen elkaar staan en er geen andere mogelijkheid is om een interdentaal hulpmiddel te gebruiken zoals bijvoorbeeld een tandenstoker. Let erop dat u plat flossdraad (tape) gebruikt, dit type flossdraad snijdt minder in uw tandvlees.
U kunt flossdraad ook gebruiken wanneer u tussen uw contactpunten (dit is het punt waar de tanden of kiezen elkaar raken) voedselresten heeft zitten die niet verwijderd kunnen worden door stokers of ragers.
Monddouche
Een monddouche (ook bekend als waterflosser of orale irrigator) is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt voor het reinigen van de mondholte, met name tussen de tanden en kiezen, door middel van een gerichte stroom water of een speciale mondspoeloplossing die aan het apparaat toegevoegd kan worden. Het is een aanvullend instrument voor mondverzorging maar geen vervanging voor tandenpoetsen en flossen.
Monddouches worden vaak aanbevolen voor mensen met beugels, (implantaat) kronen, bruggen of wanneer u niet in staat bent om handmatig tussen uw tanden schoon te maken.
Een monddouche werkt door een krachtige straal water of mondspoeloplossing in de mondholte te spuiten. Deze straal kan met variabele druk worden ingesteld, afhankelijk van de gevoeligheid van het tandvlees en de behoeften van de gebruiker. Wanneer de straal tussen de tanden en langs het tandvlees wordt gericht, kan deze voedseldeeltjes, bacteriën en tandplak wegspoelen die moeilijk te bereiken zijn.
Mondspoelmiddelen
Een mondspoelmiddel kan een aanvulling zijn op uw dagelijkse mondhygiëne routine, maar is niet standaard voor iedereen noodzakelijk. Uw tandarts of mondhygiënist adviseert of het voor u zinvol is en zo ja, welk middel u het beste kunt gebruiken.
Zo kan aanraden worden een mondspoelmiddel te gaan gebruiken, omdat u een beginnend gaatje (cariës) heeft of omdat u net een tandvleesbehandeling heeft gehad. Er zijn veel soorten te koop, die allemaal een andere werking hebben.
Tongreiniger
Een tongreiniger of ook wel tongschraper wordt gebruikt om het beslag op uw tong te verwijderen. Tongbeslag bestaat uit voedselresten en bacteriën en stapelt zich op gedurende de dag of nacht. Deze bacteriën uit het tongbeslag produceren zwavel, dit kan een vervelende geur geven. Dit tongbeslag kunt u verwijderen met een tongreiniger.
Gebruik van een Tongreiniger
U gebruikt de tongreiniger als volgt:
- U steekt uw tong zo ver mogelijk uit
- U plaatst vervolgens de tongschraper op de achterzijde van uw tong, richting uw huig
- Vervolgens schraapt u de tongreiniger van de achterzijde naar het voorste punt van uw tong.
- U kunt dit proces 5 keer herhalen, let op dat u de tongreiniger tussendoor afspoelt.
U merkt dat u in het begin het gevoel van kokhalzen kunt ervaren. Naarmate u vaker de reiniger gebruikt raakt u hier gewend aan en wordt dit reflex minder.
In sommige gevallen kan de vervelende geur ontstaan door bijvoorbeeld een onderliggende ziekte ontstaan. Om u het juiste advies te geven is het belangrijk om de tandarts of mondhygiënist een mondonderzoek te laten uitvoeren om u de juiste behandeling te geven.
Tandpasta
Op de markt zijn diverse varianten tandpasta verkrijgbaar. Voor peuters bestaat er speciale peutertandpasta met fluoride. Bovendien zijn er tandpasta’s ontwikkeld om verschillende aandoeningen te helpen voorkomen, zoals gevoelige tandhalzen, ontstoken tandvlees en tandsteen. Het wetenschappelijk bewijs voor het effect van deze tandpasta’s is echter niet in alle gevallen eenduidig. Een effectieve tandpasta bevat altijd fluoride en dient tweemaal per dag te worden gebruikt.
Fluoride
In de meeste tandpasta’s zit fluoride. Fluoride speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede mondgezondheid. Het versterkt het tandglazuur en beschermt de tanden tegen tandbederf en gaatjes.
De dosering van fluoride is echter wel belangrijk, de dosis mag niet te hoog zijn.
Basisadvies fluoride
Dosering tandpasta ter grootte van erwt op de borstel plaatsen.
0 en 1 jaar
Vanaf het doorbreken van het eerste tandje: eenmaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta 500 – 750 ppm fluoride.
2, 3 en 4 jaar
2 maal per dag 2 minuten poetsen met fluoride-peutertandpasta 500 – 750 ppm fluoride.
5 jaar en ouder
Tweemaal per dag 2 minuten poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. U kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar) 1000 – 1500 ppm fluoride.
Let op: gebruik alleen in overleg met de tandarts of mondhygiënist voor extra fluoridegebruik.
Voeding
Zorg ervoor dat u een uur voor het tandenpoetsen geen (zure) voedingsmiddelen genuttigd hebt. Het glazuur van de tand wordt namelijk poreus op het moment dat u net hebt gegeten. Wanneer u gaat tandenpoetsen na het eten of drinken kunt u het tandoppervlak beschadigen.
Het advies geldt om niet meer dan 7 eet-/drinkmomenten te overschrijden. Dit advies wordt door voedingsdeskundigen en tandartsen geadviseerd. Hierdoor zorgt u ervoor dat het gebit voldoende tijd heeft om tussendoor te herstellen van de zogenoemde zuuraanvallen.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen in het lichaam hierdoor is er een verhoogde kans op zwangerschapsgingivitis (tandvleesontsteking), in sommige gevallen kan de gingivitis overslaan in parodontitis dit kan een verhoogd risico op vroeggeboorte teweegbrengen.
Na de zwangerschap is het belangrijk om uw kind mee te nemen tijdens de periodieke controle bij de tandarts zodra het eerste tandje is doorgebroken. Zo leert uw kind om te wennen aan het bezoek aan de tandarts. U kunt na het doorbreken van het eerste tandje starten met het poetsen met peutertandpasta en een zachte borstel.
Mondhygiëne bij ouderen
Het vermijden van pijn en ongemak is essentieel voor het comfort van ouderen. Problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een slecht passend kunstgebit. Dit kan slijmvliesinfecties, blaren en drukplekken veroorzaken, maar ook cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking. Het advies geldt daarom om de prothese ‘s nachts niet te dragen.
Bijwerkingen medicatie
Diverse medicatie kan als bijwerking een droge mond geven, met als gevolg tandplak opstapeling en vergroot de kans op tandsteen en gaatjes. De afgifte van speeksel kan door de medicatie verminderen. Heeft u last van een droge mond? Vraag uw behandelaar om advies en laat uw gebit eventueel vaker professioneel reinigen.
NIeuwe Cliënt
Bent u nog geen cliënt bij Tandheelkundig Centrum ’t Gooi? Geen probleem. Als u nieuw bent bij onze praktijk kunt u een eerste afspraak inplannen via 035 697 07 00!
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken met onze mondhygiënist? Neem dan gerust contact op met Tandheelkundig Centrum ’t Gooi. U kunt ons telefonisch bereiken op 035 697 07 00.